Subspace Star Trek fanklub
Subspace Star Trek fanklub

Star Trek: Nová Generace (TNG)

Nová Generace je seriálem navazujícím na Klasickou sérii, první Star Trek seriál z šedesátých let. Natáčela se mezi lety 1987 – 1994 a do dneška se všeobecně těší největší oblibě ze všech seriálů z prostředí tohoto scifi fenoménu. Kapitán Picard, pan Dat, Worf, aerodynamicky tvarovaná Enterprise nebo Q, to všechno a nejen to, se o takovou oblíbenost tohoto seriálu zapříčinilo.

Oproti Klasické sérii je děj TNG posunut zhruba o sto let – vesmír je o něco prozkoumanější, technologie řádně pokročilejší a příběhy a mimozemské postavy oproti klasickému Star Treku mnohem realističtější a stravitelnější, i pro dnešního diváka.

Posádka se pouští do neprozkoumaných končin vesmíru, mnohdy až tam, kde přestávají platit fyzikální zákony a mění se tok času. Posádka kontaktuje nové formy života, zkoumá nezvyklé jevy a pomáhá kde je třeba. Seriál stejně jako Klasická série upozorňuje na lidské neduhy, zabývá se mezilidskými, nebo chcete-li mezirasovými vztahy a v řadě epizod nabídne i zajímavou hádanku. Oproti původnímu seriálu je ale Star Trek s Picardem na můstku protknut větším množstvím scifi zápletek (na úkor epizod řešících současné dění v reálném světě) a postavy v něm jsou o něco skutečnější. Napomáhá tomu i silné herecké obsazení.

Seriál se stává ze sedmi sezón, na jejichž motiv byly natočeny čtyři filmy, sepsán bezpočet knižních novel a vydána byla i slušná řádka počítačových her. Nová generace také položila základ pro řadu dalších Star Treků, zejména dva seriály.

Související články

korax, 25-07-2010


Chystané akce